Leden-voor-Ledendag – 21 september 2024
In de Vereniging Gezond Denken en Doen zit een vracht aan veelzijdige ervaring, waardoor we iedere ledendag weer verrast worden. De omgang met elkaar en de gesprekken onderling zijn altijd inspirerend. Deze keer stonden er drie onderwerpen op het programma: begeleiding van Parkinsonpatiënten, een overleg over het runnen van de vereniging zelf en een demonstratie van het Dickens proces.

Als eerste gaf Koen Lukas ons inzicht in zijn doordachte systematiek voor begeleiding van Parkinsonpatiënten. Elke fase, vanaf het horen van de diagnose tot en met de lichamelijke en geestelijke problematiek, kent eigen vragen en handelingen in zijn methodiek. Koen heeft veel ervaring met deze afschuwelijke ziekte, zijn systematiek is met meerdere patiënten samen ontwikkeld. De toehoorders waren onder de indruk van de grondigheid van zijn onderzoek. Maar zeker ook van de bruikbaarheid van zijn model bij het begeleiden van patiënten. Het model is met geringe ingrepen ook bruikbaar voor de hulp aan patiënten met andere zware medische problematiek. Ook in die situaties is behoefte aan herstel van evenwicht, vaardigheid voor de omgang ermee en verhoging van de kwaliteit van leven.  Een paar voorbeelden waarvoor Koen hulpmiddelen aanreikt, zijn diagnose verwerken, regie nemen, symptomen verlagen en perspectief scheppen.
Dit eerste onderdeel van de dag bracht veel nuttige interventie tools voor degenen van ons die patiënten begeleiden.

In de middag overlegden de leden met elkaar over het voortbestaan van de vereniging zelf. Onder de bezielende leiding van Klazien werkten de leden in groepjes aan ideeën voor meer participatie en ledenaantal. Het was verre van een saaie ledenbijeenkomstg zoals je je gemakkelijk hiervan voorstelt. De deelnemers toonden zich verbaasd dat aspirant-leden niet meer gebruik maken van gelegenheid om op ontspannende manier veel te leren, in het gezelschap van deskundige en veelzijdige collega’s in een veilige en vertrouwelijke sfeer. En dat ook nog voor een redelijke prijs.

Na de creatieve sessie was het tijd voor het derde programmaonderdeel, een demonstratie van het Dickens proces door Patricia Schook. Het proces heet Dickens naar het zelf lijden van Scrooge onder zijn eigen slechte overtuigingen. Dit proces, gebaseerd op Anthony Robbins, helpt om een remmende overtuiging te vervangen door een helpende overtuiging. Deelnemers gingen aan de slag met een eigen overtuiging. Patricia liet iedereen staande plaats in nemen in de ruimte. Vervolgens liet zij met bewegen ervaren hoe remmend zo’n overtuiging kan werken, en hoe lang dat al het geval kon zijn, vandaag, maar ook de afgelopen week, maand, jaar, 10 jaar of zelfs levenslang. Het werk in de ruimte werd ondersteund met stemmingsvolle muziek.  In deze interessante mengeling van opstelling, submodaliteiten aanpassen en tijdlijnwerk keerden de deelnemers terug naar het moment in hun kindertijd dat de overtuiging was ontstaan. In een systemische ontmoeting met dit kind werd de overtuiging in liefde omgezet. Vervolgens werd met stappen in de tijd en stimulerende muziek de nieuwe, helpende, overtuiging bevestigd. Zeer leerzaam!

Laten we vertrouwen dat de volgende keer nog meer leden kunnen genieten van zo’n interessante en leuke bijeenkomst!

Hartelijke groet,
Michiel Brandt

NARM-workshop met  Michael Mokrus – 4 en 5 mei 2024
Een hele tijd geleden stelde ik bij de ledenvergadering voor om te kijken of we een workshop rondom NARM zouden kunnen krijgen. Het bestuur ging ermee aan de slag en wist Michael Mokrus te strikken, de hoofdtrainer in Europa voor NARM. We moesten er wel 1,5 jaar op wachten en… het was het helemaal waard!

Twee dagen flink vertragen waar ik als trainer aan de ene kant wat van vond maar wat me vooral bij de vraag bracht wat mij daar nu zo in raakte en wat het me bracht! Inzoomen op details om steeds een laagje dieper te kunnen komen bij waar het werkelijk om gaat. Veel interessante theorie over levensbehoeftes, hoe we deze ontwikkelen en welke overlevingsstijlen we kunnen ontwikkelen wanneer er niet (voldoende) aan de levensbehoefte wordt voldaan. En, een aantal mooie demo’s waarin Michael ons getuige liet zijn van deze, wat mij betreft zeer waardevolle, methodiek.

Wat heb ik genoten van het contact met jullie allemaal! Verbinding en veiligheid waardoor het voor mij persoonlijk ook mogelijk was om, terwijl Michael met mij werkte, mezelf mijn patroon te horen doen en dit ook te kunnen benoemen. Dank jullie wel voor deze twee heerlijke dagen!

Groetjes, Ferry

 

ACT met GIjs Jansen – 25 en 26 november 2023
19 leden en één introducee hadden zich aangemeld.

Tot onze verrassing kregen we 2 trainers voor de prijs van één. Naast Gijs was ook Harry van de partij.

ACT gaat over het toelaten van het vervelende gevoel. De bereidheid om dat te doen. We kennen onze groep en in het begin komt de criticus in de groep naar boven. Vechten voor het goede gevoel en hoezo het denken als een deel. We hebben toch veel meer delen. Ja, in het begin was het soms moeilijk om het ongemakkelijke gevoel er te laten zijn en werd er gevochten om terug te gaan naar het goede gevoel van het bekende. Maar Gijs hield Harry op afstand en liet zich dus niet gek maken. Na een paar goede oefeningen werd het steeds duidelijker. Afstand nemen van je gedachten dus. Na de pauze was het aantal deelnemers ineens verdubbeld. We hadden namelijk ons hoofd een koosnaampje gegeven. Bij mij werd het Sjaak, dat wat bij Gijs, Harry is. Door je gedachten een koosnaampje te geven kan je hem/haar makkelijker op afstand zetten en echt kritisch op hem of haar zijn. En waarachtig, langzaam waren we in staat na de periode van creatieve hopeloosheid en de pijn en het lijden (hoofd) om te zetten in de bereidheid echt mee te doen. Onze geconditioneerde gedachten steeds minder serieus te nemen. Wij als NLP’ers hebben natuurlijk gelijk, maar ontdekte dat we daar deze 2 dagen niks aan hebben. Gijs maakte daar slim gebruik van en het opende de weg naar oefeningen en voorbeelden waar we zwommen in het onrecht, lastig, maar het mooie was dat we dat ook lastig mochten vinden.  Op zoek naar de bereidheid om woorden om te zetten in daden. Langzaam afdalen naar jezelf, je waarden en die informatie gebruiken om toegewijd te handelen.

Elke training vereist een investering waarvan de uitkomst nog niet zeker en of duidelijk is. Echter gaandeweg het weekend kwam het besef dat dit wel eens wat kon opleveren. In het proces om ACT te doorgronden zal er onzekerheden en onduidelijkheden passeren. Maar genoeg materiaal voor iedereen die verder wil. Voor de leden die er niet bij konden zijn adviseer ik het volgende. Ga naar www.boekvangijs.nl en of www.act-guide.com . Lees er wat over en koop een boek van Gijs. Doe dat wel direct via zijn website en niet via bol. Steun het goede werk om de wereld een beetje beter te maken.

Gezond denken en doen betekent dus afstand nemen van je gedachten en actief bereid zijn om te DOEN.

En of ACT een aanvulling is of de basis moet iedereen voor zichzelf maar uitzoeken.

Ik was in ieder geval blij dat ik mijn dochter mee had genomen als introducee. In de bijna 2 uur terug naar huis raakten wij niet uitgepraat over Gijs en zijn ideeën.

Ikzelf volg Gijs al heel lang en had hoge verwachtingen. Dat kan een risico zijn, maar ze zijn ruimschoots overtroffen.

Gijs bedankt voor je speelsheid en liefde die er 2 dagen vanaf spatten.

Tot slot.

Opmerking: het leven is niet rechtvaardig. Gijs “het leven is soms niet rechtvaardig”
We hebben hier een deelnemer van 80 die nog de energie heeft om paraglidend de Grand Canyon over te steken. En Paula en haar man zijn ziek.

Het verschil tussen altijd en soms is wellicht waar het om gaat bij psychologische flexibiliteit.  En als je dan terug van de lunch op je stoel een gedicht vindt van Paula. Dan voel je de kracht. Als je dit kan vanuit de situatie waarin je zit, bezit je de psychologische flexibiliteit. Paula, jammer dat je er niet bij kon zijn maar bedankt voor de les.  ❤️❤️❤️

Een krachtige groet
Marcel Kuijs