Beperkt aantal plaatsen beschikbaar in verband met de maatregelen.
Ons lid Saskia Klaaysen gaat ons twee dagen bijscholen in hoogsensitiviteit.
Ongeveer 15-20% van de bevolking is hoogsensitief en ongeveer 50% van de cliënten in de psychosociale hulpverlening is hoogsensitief. Het is dus heel belangrijk om kennis te hebben van de specifieke eigenschappen, kwaliteiten, valkuilen en mogelijke gevolgen van hoogsensitiviteit. Deze groep heeft bovengemiddeld vaak last van afwijzingsgevoeligheid (rejection sensitivity), waardoor ze veel coping strategieën hebben ontwikkeld om erbij te horen of om het goed te doen. Dit is vaak de belangrijkste angel bij het ontstaan van een burn of bore-out. Driekwart van de hoogsensitieve personen hebben een burn- of bore-out ervaren. Dit is schrikbarend omdat het Nederlands gemiddelde op ongeveer 15% ligt.
Saskia zal stilstaan bij wat hoogsensitiviteit is, ze behandelt de laatste wetenschappelijke inzichten van de werking van het hoogsensitieve brein en ze bespreekt de gevolgen.
Ook behandelt ze de variaties in hoogsensitiviteit. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen heeft namelijk juist gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. Een op de vijf realiseert zich dat niet. Zo kan te veel rust averechts uitpakken. Hoe herken je als coach wat nodig is en hoe coping strategieën roet in het eten gooien?
De eerste dag staat in het teken van kennisuitbreiding over hoogsensitiviteit en dan met name de vergrote stressgevoeligheid door overprikkeling en onderprikkeling. Ze staat stil bij het ontstaan hiervan en praktische aandachtspunten bij de coaching.
De tweede dag gaat Saskia uitgebreider in op het ontstaan en de gevolgen van afwijzingsgevoeligheid, de valkuilen in de dynamiek die hoogsensitieve personen vaak vertonen in de interactie met anderen.
De nadruk van deze twee dagen ligt op kennisuitbreiding, maar uiteraard geeft Saskia praktische tools en laat ze de deelnemers een aantal specifieke interventies ervaren die mogelijk zijn om in te zetten.
Saskia Klaaysen coacht en traint hoogsensitieve personen (HSP en hoogsensitieve HSS) sinds 2008 in haar praktijk Anahata personal coaching. Daarnaast ontwikkelde ze online programma’s. Er werken inmiddels meerdere coaches voor haar en vorig jaar bracht ze het boek Prikkels bijten niet! met uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden uit.
Datum: 9 en 10 oktober 2021
Plaats: Conferentiecentrum De Poort Groesbeek
Prijs: € 185,= voor leden, € 275,= voor gasten